Menu Sluiten

Goed gebruik van de Nederlandse vlag

Elk jaar weer wordt de Oranjevereniging bedolven onder de vragen van inwoners over hoe er met de vlag omgegaan moet worden en hoe er precies gevlagd moet worden op bijvoorbeeld Koningsdag en 4 en 5 mei. Een uitleg:
De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag behoort overal waar zij op het Nederlands grondgebied wordt ontplooid, de ereplaats te hebben. Bij de Nederlandse vlag gaat het om traditie, wellevendheid en etiquette. Met symbolen van de Staat ga je eerbiedig, fatsoenlijk en netjes om.

Regels voor het uithangen van de vlag

Als u de vlag wilt uithangen, mag u dat doen op alle dagen van het jaar. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Wilt u meer weten over het gebruik van de Nederlandse vlag? Of wilt u weten op welke bijzondere dagen het in Nederland gebruikelijk is te vlaggen? Bekijk dan de vlaginstructie op de website van het Koninklijk Huis.

Een aantal data waarop vaak gevlagd wordt staan hieronder vermeld. Valt de datum hieronder op een zondag of christelijke feestdag? Dan wordt een dag later gevlagd en gevierd. Een uitzondering geldt voor Koningsdag. Wanneer de verjaardag van koning Willem-Alexander op een zondag valt, vindt de viering ervan een dag eerder plaats.

DatumGelegenheidBeperkt of uitgebreid
31 januariVerjaardag prinses BeatrixBeperkt
27 aprilKoningsdag: verjaardag Koning Willem-AlexanderUitgebreid
4 meiDodenherdenking: vlag halfstok van 18:00-zonsondergangUitgebreid
5 meiBevrijdingsdagUitgebreid
17 meiVerjaardag Koningin MáximaBeperkt
7 decemberVerjaardag kroonprinses Catharina-AmaliaBeperkt